ZONGULDAK’IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU VE UZUNMEHMET’İ ANMA GÜNÜ ETKİNLİKLERİ COŞKUYLA KUTLANDI

21 Haziran Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşu ve Uzunmehmet’i Anma Töreni, Valilik Binası önünde gerçekleştirildi. Tören programına, Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP Zonguldak Milletvekili Adayı Deniz Yavuzyılmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Gökhan İnan, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Genel Maden İş Sendikası temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Zonguldak Şubesi başkan ve üyeleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, günün anlam ve önemini yapmak üzere konuşmasını yapan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, maden şehitlerini anarak şunları söyledi;

“21 Haziran tarihinin Zonguldak için bir dönüm noktası olduğunu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları sayesinde bağımsızlık ve özgürlük meşalesi yakılarak, Zonguldak’ın Fransız işgalinden kurtarıldı.

Bugün 21 Haziran Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşu ve Uzunmehmet’i anma günü 97 Yıl önce bugün, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları sayesinde bağımsızlık ve özgürlük meşalesini yakılması ile birlikte, Zonguldak Fransız işgalinden kurtarılmıştır. Bunun ardından, Şehrimiz yıllardır Türk sanayisine yön vermiştir. Ayrıca, Zonguldak kömür havzası, Türkiye Cumhuriyet’inin kuruluşundan sonra hak ettiği değeri kazanmış “Karaelmas” bölgesi olarak anılan ilimiz, sanayi hayatının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ilimize vermiş olduğu önemi şu sözleri ile dile getirmiştir: “Zonguldak’ın derin toprakları altındaki Maden-İ Serveti ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak’ta o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir.” sözleri ile şehrimizi ayrıca onurlandırmıştır.

Kuşkusuz Zonguldak’ımızın gelişmesinde büyük pay sahibi olanların başında 8 Kasım 1829’da Taşkömürünü bulan Uzunmehmet gelmektedir. Karaelmasın bulunması ile ülkemizin sanayileşmesinde, ekonomik ve toplumsal gelişiminde lokomotif şehirlerden biri olan Zonguldak’ın, kaderi değişmiş, Bu paha biçilemez olan taşkömürü ilimizde 1848 yılından itibaren üretilmeye başlanmış olup, kalkınmamız ve ekonomik bağımsızlığımıza kavuşmamız yolunda ise büyük faydaları olmuştur Kurtuluşunun ardından ülkemizin sanayileşmesinde, ekonomik ve toplumsal gelişiminde lokomotif şehirlerden biri olan Zonguldak, Cumhuriyetimizin kuruluşunun ardından, 1 Nisan 1924’te il olmuş ve “Cumhuriyet sonrası kurulan ilk il” olma unvanını almıştır. Bu duygu ve düşüncelerle, taşkömürünü bularak ilimize büyük bir katkı sağlayan Uzunmehmet olmak üzere, bu uğurda can veren maden şehitlerimizi saygıyla anıyor, 21 Haziran Zonguldak’ın Kurtuluş Günü’nü kutlarım.”

Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Zonguldan kurtuluşunun 97’si yıldönümünü kutladı.

Vali Çınar, yaptığı açıklamada;

“Bütün zaferler de hep mutlu oluruz, biz de bugün mutluyuz ve gururluyuz. Bir millet birkaç sefer değil çok sefer ülkeyi kurtarma adına canını ortaya koymuş evlatlarını ortaya koymuş tüm değerli varlıkların ortaya koymuş, bizim tarihimizde çok fazla yaşanan bir olay, yakın geçmişimizde de daha geçen yıllar bunları yaşadık ve 15 Temmuz en sonuncusudur. Ve hali hazırda da evet direkmen bir savaş hali yok ama yine tüm dünyanın saldırısı altındayız. Psikolojik ve ekonomik her yöndedir. Dolayısıyla milletimiz gereğini yapıyor. Gün geldiği zaman birlik olmayı biliyor, bu yönüyle büyük bir millet olduğumuzu her zaman gösteriyoruz. Zonguldakın kurtuluşunu da hem de diğer şehirlerin Türkiye’nin kurtuluşunda emek eden gayret eden can veren tüm geçmişimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. Uzun Mehmet’i de bugün birlikte andık, ekonomik anlamda düşünürsek kurtuluş mücadelesinde ekonominin güçlüünün Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi kolay kazanma kolaycıla gidenlerin özgürlüklerine ve hürriyetlerini kaybedeceği yöndeki sözünü de hatırlarsak ekonominin de ne kadar özgürlük için gerekli olduğunu biliyoruz. Zonguldak kömürü Taşkömürü de bununla bir de doğrudan bağlantılıdır ki tüm ülkenin kalkınmasında çok önemli dinamiklerden olan bir konu. Dolayısıyla Uzun Mehmet bu kömürü bulan kişi olarak tarihimize geçmiş kişi olarak şehrimizin de bir sembolü olarak hepimizin gönlünde yer alan bir isimdir ve ona da rahmet diliyoruz. Bugün gurur günümüz, Mutlu günümüz hepimize kutlu olsun” dedi.